Op zondag 16 april namen Nette Hannes en Stien Van Doninck van 6rLOSa, samen met twee medeleerlingen en leerkrachten, de trein. Met hoge snelheid gingen ze richting Salzburg in Oostenrijk, op Erasmusavontuur voor de twee weken die volgden.  

In het kader van ‘green mobility’ namen jullie de trein naar Oostenrijk. Is dat meegevallen?  

Stien: “De rit verliep erg vlot. Na een uur of acht waren we op onze bestemming. We reden met een ICE-trein, die snelheden haalt tot 300 kilometer per uur. Ter plekke verbleven we in gastgezinnen bij leerlingen van de school. We verplaatsten ons daar met de fiets of de bus, bij slecht weer.” 

Wat vond je van de school, het ‘Akademisches Gymnasium Salzburg’? 

Stien: “Ik vond het een erg mooie school, heel strak, met golvende banken buiten. We verbleven er vooral binnen. Het is één groot gebouw, waarin alles zich afspeelt.” 

Nette: “De leerlingen stoppen hun schoenen in lockers, en iedereen loopt daar op sokken of sloffen rond, wat voor ons een erg grappig gezicht was.” 

Hoe verloopt de gemiddelde lesdag daar? 

Nette: “Ik had het gevoel dat de leerlingen daar veel vrijer zijn. De lesdag begint wel vroeger, rond 8 uur ‘s morgens, maar er is een lange pauze in de namiddag, waarin al het huiswerk gemaakt kan worden.” 

Stien: “Voor de middag hebben de leerlingen verplichte lessen, en na de middag hebben ze keuzevakken. Leerlingen kunnen bijvoorbeeld kiezen tussen yoga en ‘no pain no gain’, een vak waarin zowel fysiologie, anatomie als sporttesten voorkwamen.” 

Nette: “De leerlingen hebben er ook geen proefwerkenperiode. Tussendoor wordt er tijd gemaakt om die af te leggen, wat hun programma erg afwisselend maakt.” 

Hoe zag jullie programma eruit? 

Nette: “Wij volgden de gewone lessen, wat wel een uitdaging was, omdat ons Duits niet erg goed is. Op donderdag en vrijdag waren er workshops. Daar maakten we kunstwerken en volgden we ook een theaterworkshop. We kregen veel inspraak, wat erg fijn aanvoelde voor ons.” 

Stien: “We gingen samen boodschappen doen en kookten dan ‘s middags samen. Dat maakte het samenhorigheidsgevoel nog groter.” 

Vonden jullie het een fijne ervaring? 

Stien: “Zeker! Ik zou het meteen opnieuw doen. Ik vond het opvallend hoe we door iedereen zo warm onthaald werden. Alle leerlingen leken op de hoogte te zijn van de projecten, en dat maakte het voor ons erg aangenaam.” 

Nette: “We hebben veel mensen leren kennen, aangezien er verschillende projecten liepen op die school. Er waren naast ons nog leerlingen uit Portugal, Griekenland en Amerika. Deze zomer komt Maria, waar ik bij in het gastgezin logeerde, zelfs op bezoek bij mij, in België!” 

Het is fijn om te horen dat jullie nu zoveel nieuwe ervaringen rijker zijn. Wie weet inspireren jullie andere leerlingen om in de toekomst een dergelijke uitdaging en avontuur aan te gaan. 

Tekst: Nienke van Son