Por is een 17-jarige YFU-uitwisselingsstudente uit Thailand. Ze volgt bij ons de lessen in Sociale en Technische wetenschappen. “Volgde” eigenlijk want ze gaat overstappen naar Sint-Lutgardis om daar Bio-Esthetiek te gaan doen. Een evidente vraag drong zich op:

Voldoet onze school niet aan je wensen?

Oh, jawel hoor! Er is niks mis met de school, maar de lessen zijn voor mij te theoretisch en mijn Nederlands is echt heel slecht (n.v.d.r. dit interview verliep in het Engels), dus ik dacht dat ik beter verhuisde naar een praktische richting. Zo kan ik straks mezelf en mijn familie schminken.

Gelukkig. Is het schoolleven anders dan bij jou in Thailand?

Zeker wel. Wat me vooral opvalt, is dat de leerkrachten hier zo dicht bij de leerlingen staan. Het voelt voor mij aan alsof het meer vrienden zijn. Bij ons staat de leerkracht ver boven ons, onbereikbaar eigenlijk. En deze school is ook heel snel georganiseerd, wat je nu heel goed ziet in deze coronatijd.

Wat deed je beslissen om dit avontuur aan te gaan?

De uitdaging om helemaal aan mezelf overgeleverd te zijn en mijn plan te leren trekken in een land met een hele andere cultuur en met andere gewoontes.

En klopt het ook dat we andere gewoontes hebben?

Dat valt wel mee, maar wat heel erg raar voor me was in het begin was al het lichaamscontact. Jullie “huggen” zoveel en zoenen elkaar op de wang bij een begroeting. Wij doen dat helemaal niet. En jullie eten ook heel veel brood. In Thailand eten wij altijd warm. Ook ‘s ochtends. Dat is echt aanpassen. Dus mijn hoofddoel was niet om een andere taal te leren (maar het is mooi meegenomen en ik hoop dat ik het ooit goed kan spreken) maar vooral om ondergedompeld te zijn in een andere cultuur. Ik spreek vooral Engels en nog maar een heel klein beetje Nederlands (lacht). 

En wat gebeurt er wanneer je teruggaat?

Dan moet ik het zesde jaar opnieuw doen (lacht) want ik ben nog maar 17 en ik doe hier nu mijn zesde jaar, maar dat gaat niet tellen in Thailand. Daarna ga ik wellicht communicatie studeren. Wat ik daar precies mee wil, is nog niet duidelijk eigenlijk, maar op zich ben ik wel gepassioneerd door talen, dus misschien komt het nog goed met het Nederlands (lacht).