open leercentrum > hoger onderwijs
 
 

Ik wil hulp bij het kiezen...

http://www.onderwijskiezer.be

Je moet een richting kiezen. Een richting die bij je past en die je toekomst geeft. Om dat zoeken een beetje te vergemakkelijken helpt deze website je op weg. Onderwijskiezer is bedoeld voor iedereen die bij het kiezen van een studierichting op zoek is naar objectieve, kwaliteitsvolle informatie over het onderwijslandschap. Deze site laat toe om op verkenning te gaan via verschillende invalshoeken. Zo kan je informatie opzoeken via niveau, belangstelling, studiegebied, enz.

http://www.icares.nl

Met een studiekeuzetest kun je op deze Nederlandse website snel en eenvoudig zoeken naar de ideale opleiding. De site werkt zonder problemen voor opleidingen in België. Je moet eerst inloggen, maar dat is gratis. Als je vervolgens doorklikt naar 'studiekeuzetest' kom je na het beantwoorden van 75 eenvoudige persoonlijkheidsvraagjes in tien minuten te weten welke opleidingen bij je passen. Bovendien kun je filteren op het land waar je wilt studeren, het gewenste niveau en de taal. Ook krijg je een duidelijk overzicht van de scholen waar je aan de opleiding kunt beginnen.

 

cd-rom “Mani”:

Deze cd-rom bevat informatie over leven en studeren in het hoger onderwijs, onderdelen die je uitnodigen tot zelfreflectie over aspecten zoals motivatie en leerstijl en middelen om de voorbereiding en realisatie van je keuze te ondersteunen (timemanagement, studietechnieken, …)
Vraag de cd-rom aan de balie van het olc.

cd-rom “Werkzoekende schoolverlaters in Vlaanderen”:

Elk jaar publiceert de VDAB een rapport over werkzoekende schoolverlaters in Vlaanderen. De publicatie bestaat uit een schriftelijk rapport en een bijhorende cd-rom. Beide publicaties zijn complementair. In het rapport worden de belangrijkste resultaten van het onderzoek samengevat terwijl je op de cd-rom de resultaten op een handige manier kunt opzoeken.

Wil je zicht krijgen op de instroomkansen op de arbeidsmarkt vanuit verschillende studieniveaus en studierichtingen dan is dit een kwaliteitsvolle bron. Vraag de cd-rom aan de balie.

(<<zie ook onder)

 
 
 
   

Beroepsoriëntatie

http://www.vdab.be

Op de website van de VDAB vind je een interessante oefening, nl. bepaal het beroep dat het best overeenkomt met je interesses en vaardigheden.

Via de link “carrière” en dan “beroepeninfo” kom je terecht bij CO.BR.A. (Competentie- en beroepenrepertorium voor de arbeidsmarkt).

Zelftesten

Om jezelf te toetsen, kan je gebruik maken van volgende zelftesten.

http://www.usolvit.be
Een interactief oefen- en toetsenpakket op het web, o.a. voor wiskunde. Ontwikkeld voor leerlingen van het secundair onderwijs door een team van de KULeuven Campus Kortrijk en de Universiteit Gent. Aan de hand van je eigen vooropleiding wordt een test voor jou opgesteld. Per vraag kan je eventueel een hint oproepen. Je score wordt berekend en je resultaten worden vergeleken met andere leerlingen. Dit alles gebeurt anoniem en gratis. Onderdelen die aan bod komen: algebra, analyse, combinatoriek, getallen, goniometrie, logica, ruimtemeetkunde, vlakke meetkunde.

http://www.groept.be
Zelftesten op het weg voor industrieel ingenieurs. Test je voorkennis van wiskunde en chemie op de site van Groep T, Technologische Hogeschool Leuven.
Ga naar de website, klik dan op " ingenieur", dan op "uitgebreid kennismaken", daarna op "oriëntering en intake". Daar vind je de voorkennistest.

http://www.ftw.kuleuven.be
Zelftesten voor wiskunde, fysica en scheikunde voor leerlingen met interesse voor de opleidingen burgerlijk ingenieur en burgerlijk ingenieur-architect. Deze zelftesten werden ontwikkeld door de K.U.Leuven.
Ga naar de website en klik op “toekomstige studenten”. Onder de titel “Ben je ingenieur in spe?” vind je een link naar “zelftests”.

 

 

 

 

terug naar de beginpagina