Op woensdag 5 oktober gingen Jasper, Mirthe, Dunya en Lisa uit het zesde jaar van onze school op bezoek bij NIRAS, de Nationale Instelling voor Radioactief Afval en verrijkte Splijtstoffen in Dessel. Er vond op dat moment een internationaal congres plaats, waarbij ook de participatie van jongeren een belangrijk doel was. 

Waarom hebben jullie besloten in te gaan op de oproep die via Smartschool gestuurd werd? 

Jasper: “Ik woon in Dessel, op slechts 200 meter van de site. Bovendien ben ik erg geïnteresseerd in alles wat met kernfysica en radioactiviteit te maken heeft. Later zou ik eventueel wel in een onderzoeksstation of testreactor willen werken.” 

Lisa: “Ik vond het gewoon een unieke kans om een ondergronds onderzoekslabo te bezoeken. Dat was echt heel erg indrukwekkend. Ik twijfel nog wel wat over wat ik volgend jaar wil gaan studeren, maar het zal wel iets met wetenschappen te maken hebben.” 

Mirthe: “Ik vond de lessen kernfysica heel erg boeiend, dus daar komt mijn motivatie vandaan.” 

Even in gewone mensentaal: wat gebeurt er nu precies bij NIRAS? 

Jasper: “Het is een onderzoeksproject voor de opslag van hoogradioactief afval over een langere periode.” 

Mirthe: “Ze zijn aan het experimenteren met de opslag in klei, en testen daar bijvoorbeeld de effecten van hitte op. Er zit nog geen afval in die klei, het blijft voorlopig bij onderzoeken. We mochten zelfs een stukje klei uit de muur nemen, dat was wel grappig.” 

Is radioactief afval iets waar jullie je zorgen over maken? 

Dunya: “Ik denk dat het onbekende juist eng is. Het is erg belangrijk om mensen te sensibiliseren. Het is niet zo beangstigend als veel mensen denken.” 

Jasper: “Ik was hier eigenlijk al vrij gerust over. Kennis en wetenschap zijn gewoon cruciaal. Als iedereen zou weten waar het precies over gaat, dan zou er veel minder taboe rond zijn.” 

Mirthe: “Daar dient Tabloo voor!” 

Wat vonden jullie van het congres op zich? 

Dunya: “Ik was echt onder de indruk van het aantal mensen op het congres, en het internationale karakter ervan. Het zet ons kleine België wel op de kaart.” 

Mirthe: “Er werden verschillende lezingen gegeven, die misschien niet niet echt bedoeld waren voor mensen van onze leeftijd, maar al bij al hebben we echt wel een boeiende namiddag beleefd.”

Om af te ronden, kunnen jullie je medeleerlingen aanraden ook eens te gaan kijken? 

Jasper: “Tabloo, het bezoekerscentrum, is een echte aanrader, daar moet iedereen geweest zijn. NIRAS is misschien vooral voor wetenschappelijk geïnteresseerden de moeite waard.”

Tekst: Nienke van Son 
Foto’s: Jan De Koninck